Glad volontär

När jag första gången kom i kontakt med volontärer var jag 6 år gammal. Vi bodde ovanpå Pingstkyrkan i Nässjö där jag titt som tätt följde med kyrkans vaktmästarpar då de skulle ner och sköta om något i kyrkan. Ganska snart upptäckte jag att det var flera som hjälptes åt. Dom andra var frivilligarbetare som verkade vara genuint glada över att få hjälpa till i sin församling. 


Som liten kände jag att det var speciellt att göra saker tillsammans. Det fanns en glädje som jag gillade i att få vara med och hjälpa till. Ända sen dess har jag villigt o glatt varit volontär i många olika sammanhang. 


Min man Anders är en passionerad volontär. Man riktigt ser hur det glittrar i hans ögon när han ska ner till kyrkan och jobba volontärt. Han säger ja till nästan allt, för han tycker att det är så roligt att få vara en del i ett större sammanhang! Under pandemin har han varit en av alla - som hoppade in när över hundra, 70 + volontärer fick gå hem från Erikshjälpens secondhand. Det passade bra då Anders själv blivit kortidspermitterad från sitt jobb. 


I bibeln kan man läsa om välsignelsen i att tjäna. ”Tjäna” är ett ord som används i bibeln, som innebär att man får vara ”till nytta för någon annan”. I Romarbrevet 12:7-10 står det: ”Om du har fått förmågan att hjälpa andra, så hjälp dem av hela hjärtat.  ... Om du har fått förmågan att uppmuntra andra, så se till att du verkligen gör det. Om du har fått förmågan att ge till den som behöver, så gör det med ett generöst hjärta. ... Och om du har fått förmågan att visa medlidande med andra, så gör det med glädje. Visa varandra äkta kärlek. Avsky alla onda handlingar, och gör det som är gott. Ja, älska varandra så som syskon bör göra”.


Förr sa man aldrig volontär om frivilliga i kyrkan. Jag tror att man från början förknippade ordet  volontär med de som åkte och hjälpte till i andra länder. Nu är det vanligare att man säger volontär om frivilligarbetare även här.  Ordet volontär kommer från franskan -  volontaire  och det betyder just frivillig. Inom EFI fadder sker nästan allt på frivillig basis. På hemsidan finns det en lång lista på vad man kan göra i Margitha men också i Sverige som volontär: 


Hemma i Sverige kan man t ex hjälpa till med information om EFI fadders verksamhet. Det handlar om att vara inspiratör för att få fler att vilja ge både av sin tid och sina pengar till EFI/FCE. Man söker också med ljus och lykta efter någon/några, som kan översätta texter från svenska till engelska. I EFI Second Hand, Värnamo behövs det alltid volontärer som kan hjälpa till både när butiken är öppen (lördagar) och i veckorna då det packas upp och sätts upp i butik. 


På plats i Marghita finns det behov av volontärer som kan komma både korta och långa perioder. Det behövs personer som kan jobba praktiskt (med bygg, teknik mm) men också de som är pedagogiskt utbildade, som kan vara bland barnen och ungdomarna i organisationens olika projekt. Viktigast av allt är din inställning och ditt hjärta och att du har kärlek till din nästa! På plats i Margitha behövs volontärer som ser och uppmuntrar barn, ungdomar och familjer som inte alltid har det lika gott som vi ❤️ 


Under våren och hösten anordnas speciella byggteamsresor där man tillsammans får arbeta praktiskt inom bygg, i utomhusmiljöer och även med vård av fastigheter. Samtidigt finns det behov av de som kan laga mat och sköta om organisationens gästhus. 


När det inte är pandemi så är det nästan alltid någon på besök. Många volontärer dyker upp regelbundet och det har de gjort i många år. 


Kanske du som läser detta blir sugen på att komma ner o jobba? Vi hoppas att det öppnar upp sig senare i höst, så vi kan ta emot besökare igen. Börja och fundera redan nu, så du är beredd när vi kan välkomna volontärer igen!


Kanske du och din familj ska komma på besök i Margitha över en helg nästa vår? Kanske din konfirmationsklass eller din bibelskola vill komma och besöka oss en vecka? Eller går du och längtar efter att få göra skillnad, att få vara med i ett byggteam eller vara en resurs bland barnen? Läs mer på EFI fadders hemsida. Där finns en flik som heter just volontär! Vi ser SÅ fram emot att hälsa alla volontärer välkomna till Marghita när pandemi tagit slut ❤️











Kommentarer

Populära inlägg