Lars & Barbro

Nu har vi bloggat i två månader och är överväldigade över alla som läser och följer oss här. Ödmjuka inför framtiden, förstår vi att Ert stöd kommer vara viktigt för oss när vi kommer iväg!


Idag handlar bloggen om Lars och Barbro Gustavsson, våra hjältar, samt grundare av  EFI/FCE i Marghita. Det är 30 år sen de gav sig iväg dit för att hjälpa till.


Deras engagemang började när Ceausescu-regimen föll i november 1989.  Då  kablade TV ut bilder på utmärglade och apatiska barn som hade hittats övergivna på barnhem och sjukhus. Vi fick plötsligt se hur den fallna diktatorn hade förtryckt, sugit ut och misshandlat sitt folk. Många blev berörda men få visste vad de kunde göra.


Lars och Barbro berördes av TV bilderna och bestämde sig för att åka till Rumänien ock kolla om de kunde hjälpa till! Lars åkte först själv en sväng i november 1990. Sen bara några veckor senare under jullovet, så åkte familjen till den lilla staden Marghita i norra Rumänien. De upptäckte enorma behov och Barbro har berättat

att - ”Det var för mycket för att ta in”. De visste inte var de skulle börja, men valde att engagera sig i ett barnhem, ett ålderdomshem och en barnavdelning på ett sjukhus som var fyllt med övergivna barn.  – ” Jag såg små övergivna bebisar som var helt apatiska och ensamma i sina sängar. Ingen tog upp dem. Några gånger per dygn fick de nappflaskan, men man pallade bara upp den med en ihoprullad filt och gick därifrån. Barnen var rädda för mänsklig kontakt, det var verkligen fruktansvärt” berättar Barbro i en * intervju som jag har läst i Expressen.


Till en början pendlade Lars och Barbro mellan Rumänien och Sverige för att turas om att vara på plats och hjälpa till. 

Fem år senare flyttade hela familjen ner till Margitha för att vara tillsammans på plats. Det var inget lätt beslut, men barnen var beredda att testa och familjen hade bra stöd från församlingen i Askeby. 


I en intervju med Barbro som gjordes av * Expressen i Maj, 2018 (inför nomineringen av ”Stora mamma priset”) berättar hon:

– ” I dag bor vi bekvämt, men det gjorde vi inte i början. Vi trängdes med andra volontärer, all mat fanns inte alltid att få tag i och det var inte säkert att det fanns vatten alla dagar. Men vi var yngre då och motiverade; att hjälpa barnen drev oss så starkt”


Efter några år var deras egna barn så stora att de flyttade hem till Sverige för att utbilda sig på hemmaplan. Det är ju trots allt ganska nära, om man behöver åka hem eller vill åka ner för ett besök. 


Under de 30 år som Barbro och Lars har funnits i Margitha har mycket hänt; 

För de övergivna barnen som ”hittades” på sjukhusen öppnades barnhem, i väntan på att familjer skulle hittas till dem. För de större barnen startades ett transithem och för barn med funktionshinder öppnades stödboenden.

I en intervju med tidningen ”Corren” (2015) säger Lars:– ”Det vi gör känns bara som en droppe i havet, men det betyder oerhört mycket för individerna som får hjälp. De unga är hoppet för Rumänien. Många hittar sin framtid utomlands, men de som blir kvar kan med lite stöd åstadkomma förändring”. 


Det som driver Lars och Barbro är att de ser att det går åt rätt håll, att de ser resultat! 


Genom åren har deras initiativ växt till en lokal hjälporganisation, FCE i Rumänien, och en insamlingsstiftelse - EFI Fadder i Sverige. På plats finns det idag familjehem, after school-aktiviteter, stödboende för ungdomar, särskola och dagverksamhet för barn med speciella behov. Målet var att hitta familjer till alla de föräldralösa barnen, men många har växt upp inom organisationen och nästa steg är nu att hjälpa dem till eget boende och ett arbete där de kan passa in och få känna sig värdefulla.  


I dag har Lars och Barbro inga planer på att flytta tillbaka till Sverige, i alla fall inte så länge hälsan tillåter dem att stanna kvar. Det är vi förstås väldigt tacksamma för.

Vi ser fram emot när vi får komma ner till Marghita och ta rygg på Er! Tillsammans kommer vi göra vårt bästa; att hjälpa de minsta, fattiga - att resa sig mot ett värdigt och meningsfullt liv! Det har alltid varit Lars och Barbros motto. Alltid 🙏🏼 ❤️









Kommentarer

Populära inlägg