Lägesrapport

 


Det verkar just nu som coronaläget i Rumänien är något bättre mot vad det varit innan.Vi försöker hela tiden hålla oss uppdaterade genom att följa läget på utrikesministeriets hemsida där man regelbundet rapporterar vad som gäller för varje land just nu.


Där kan man läsa att Rumänien har släppt endel av de strikta restriktioner som man haft i landet. Bla så behöver man inte bära munskydd utomhus längre! När restriktionerna var som hårdast i Rumänien så fick man inte röra sig ute utan ett skriftlig intyg. From 15 maj så slipper man bära med sig intyg och man kan röra sig friare ute på gatorna igen. Dock rekommenderar man att alla ska hålla ett tryggt avstånd och att man inte ska umgås mer än nödvändigt med de som inte är familj. Fortfarande är det förbjudet att hålla privata evenemang både inne och ute. Kan man jobba på distans så ska man göra det och skolorna hålls öppna enligt coronakategorin i länet.


Vad det gäller vaccinationer i Rumänien så började de synkroniseras med andra EU-länder redan den 27 december 2020. I fas 1 vaccinerades vårdpersonal. I fas 2 (som började den 15/1 2021)   vaccinerades riskgrupper, äldre och socialt signifikanta individer. I mars påbörjades steg 3, där resten av befolkningen ska vaccineras. 


Enligt europeiska vaccinationsportalen på nätet, som varje dag uppdaterar hur det ligger till med vaccinationer i EU, så redovisar man idag (28/5) att det i Rumänien är 26,4 % som fått första vaccinationsdosen och 20,8 % som är fullt vaccinerade. I Sverige är det 43% som fått sin första vaccinspruta och 15 % som är fullt vaccinerade. 


Barbro Gustavsson som för tillfället är hemma i Sverige skriver i sin blogg ”rum för Rumänien”: 


”Läget i Rumänien verkar bättre, men restriktionerna är fortfarande tuffa. Jag har inga siffror utan får uttrycka mig så vagt som att det fortfarande finns många i landet som inte vill vaccinera sig. Det pratas om att man av olika märkliga anledningar inte vågar, men det kanske helt enkelt beror på att det är svårt att anmäla sig på nätet. Tyvärr finns det en stor misstro till myndigheter i Rumänien och det tror jag spelar en stor roll i inställningen till allt detta med restriktioner, lagar och vaccinering. Det görs försök för att locka till vaccinering. I Oradea finns en drive-in-mottagning för vaccinering där man inte behöver gå ur sin bil. En bra satsning, men den utestänger dem som inte har bil. På vissa platser anordnas dygnslånga vaccinationsmaraton, men jag vet inte hur det går till. Jag läste om en satsning, som blev kontroversiell. Den kanske mest kända turistattraktionen i Rumänien är ”Drakulasslott” och där ger man nu besökare möjlighet att vaccinera sig mot covid 19. Ett turistjippo. Inget vampyrbett, men ett injektionsstick. De som tar emot sprutan där får ett intyg på sitt mod och ansvarstagande. Som belöning får de gratis rundtur i slottets tortyrkammare”.


Ja, tänk vad påhittiga man kan vara för att få folk att ta sitt vaccin. Här hemma i Sverige är det de som är 50 år och uppåt, som vaccineras just nu. Det betyder att både Anders och jag har fått vår första dos! 


Från början hade vi hoppats på att kunna bila ner till Rumänien några dagar under semestern. Det hade känts bra att kunna åka dit med lite bagage som kommer vara svårt att ta med på flyget senare i höst. Men som det ser ut nu, så är det knappast möjligt.


Rumänien har listat olika länder utifrån olika kategorier: grön, gul och röd färg. Tyvärr går Sverige just nu under ”röd flagg”. Det betyder att svenskar måste sitta i hemisolering under 10 dagar efter att man kommit in i landet. Skulle någon bryta mot denna hemisoleringsorder så riskerar denne att placeras i avgiftsbelagt karantäncenter och kan dessutom få böter eller till och med fängelse för spridning av infektionssjukdomar åläggas. Och det vill man ju inte göra. Så vi får vänta. 


Det viktigaste är ju att vi kommer iväg i oktober som vi önskar. Är det något vi lärt oss under pandemin så är det att ta dagen som den kommer. Vi får helt enkelt fortsätta ”bida tiden an”. Gud vet vad vår framtid rymmer. Han har allting i sin hand 🙏🏻





Kommentarer

  1. Hej på er, väldigt häftigt det ni tänker göra och intressant att läsa era inlägg här//Anders Holmberg

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg