Barnens dag

 I veckan som gått, firades BARNENSDAG i Rumänien. Jag blev alldeles varm i hjärtat när jag fick veta att barnensdag, som infaller den 1 Juni är en officiell helgdag! Då är alla lediga från jobbet och kommun och stad ordnar roliga saker för och med barnen. Wow! Jag älskar när man sätter barnen i centrum. Detta är något för oss i Sverige att ta efter. När vi i Sverige firar internationella barndagen så kanske det lyfts i skolan och på förskolan, men inte är vi lediga som man är i  Rumänien.

Den internationella barndagen hör samman med FN:s konvention om barnens rättigheter från den 20 november 1989. Redan 1953 uppmuntrade FN alla stater att skapa en barndag. Varje land får själva bestämma  när dagen ska infalla. I Sverige, uppmärksammas inte internationella barndagen i någon större utsträckning, men det finns en del lokala, återkommande arrangemang. I Sverige har man valt att fira den internationella barndagen den första måndagen i oktober.


För EFI fadder och i FCE så ÄR barnen viktiga. Sen 30 år tillbaka har man i FCE tagit hand om många övergivna barn. I nutid är några placerade i familjer och andra i FCEs familjehem. Andra bor på FCE stödboende eller har som ung vuxen fått hjälp med egen lägenhet. Barnen ges trygghet och kärlek för att få en bra grund att stå på när de går vidare ut i livet. De som blev övergivna som barn får stöd av organisationen även nu som unga vuxna. FCE får vara deras familj, som hjälper dem att stå på egna ben. 


Vård och omsorg om funktionshindrade har funnits med under FCE paraply sedan starten. Tillsammans med skolmyndigheten drivs en särskola. För att ge meningsfull sysselsättning efter avslutad skolgång erbjuder FCE ett Dagcenter. På FCEs lägergård ordnas oförglömliga lägerveckor för barn och ungdomar i de olika projekten. Ja, ni hör ju att FCE och EFI fadder får vara med och göra skillnad i många barns liv. Det finns det många nu ”vuxna barn” som kan berätta; vad det betytt att få hjälp som liten.


Numera vet vi att barndomen är viktig för att klara av vuxenlivet. Jag har hört att det som hänt innan 6 års ålder är svårt att reparera. Om ett barn som kommer från krångliga förhållanden blir placerad i en ”mer fungerande familj” som 6 åring så är det mycket svårare att hjälpa det barnet, mot att det hade kommit och fått hjälp som riktigt liten. Livet sätter sina spår tidigt.


I kampen för barns rätt i samhället är barnkonventionen en viktig bindande överenskommelse för att kunna påverka och förbättra situationen för barn runt om i världen. Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Som barn räknas varje människa under 18 år. Så sent som i november förra året blev barnkonventionen lag i Sverige. Det är en stor seger efter många års kamp för barns rätt i vårt samhälle!


Barnkonventionen listar barns rättigheter inom olika områden och innehåller 54 bestämmelser (artiklar). Av dessa räknas fyra artiklar som grundprinciper. Det betyder att de är vägledande och sammanfattar helheten i barnkonventionen: 

 

  2 Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.

  3 Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.

  6 Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.

12 Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas  

     till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad. 


Det är viktigt att det finns vettiga vuxna omkring barnen för att de skall få det stöd och den hjälp de behöver och har rätt att få. Jag har erfarenhet av att jobba bland barn som lever i krångel utifrån organisationen ”Hjärta för barn” (Värnamo) där jag i över 10 år funnits med som stödgruppsledare. Varje vecka blev stunden med barnen en paus från den krångliga och jobbiga verklighet de levde i. Vårt motto har alltid varit ”Om vi bygger trygga och starka barn, så behöver vi inte laga så många trasiga vuxna”. I EFI fadders nytryckta folder står det att ”Alla är lika värdefulla och har rätt att veta att de är älskade av både Gud och människor!” Det är sant. Så sant ❤️


 

Kommentarer

Populära inlägg