Sommarlov

 Man kan nästan inte tro att det är sant. Men igår torsdag och idag fredag så går alla skolbarn i Jönköpingslän, och säkert i övriga Sverige på sommarlov. 

Tänk nu har dom 10 veckors ledigt där de ”bara får vara” och slippa stiga upp tidigt till skolan. För det är väl så man tänker att det ska va?


I Sverige lever var 5:e barn i någon slags relation till ett missbruk eller krångel (som man ofta väljer att namnge det i samtal ihop med ett barn). Det innebär kanske att dessa barn inte kan se fram emot ett härligt sommarlov, utan det är nu det börjar...


10 veckor är långt när man hela tiden ska ”stå på tå” och vara beredd på att det kanske smäller och ev rämnar i familjen där man bor. Att hela tiden vara på sin vakt och vaka över hur de vuxna mår och beter sig är ett tungt heltidsarbete för ett litet barn.


Ibland har jag tänkt att det skulle vara bättre att dela upp sommarlovet, på tre terminer som man gör i tex Tyskland och USA. Då skulle det inte bli så länge som barn i krångel skulle behöva vara hemma. 


I Rumänien har barnen 12 veckors sommarlov. På en sida över helgdagar och lov som jag hittar på nätet står det att sommarlovet sträcker sig från 18/6 -13/9, dock kan det skilja mellan olika län, precis som det kan göra i Sverige. Det är förstås likadant där, att det finns barn som inte mår bra av att gå hemma på sommarlov. Samtidigt finns det ju fortfarande många barn i Rumänien som faktiskt inte alls kommer iväg till skolan, om de inte får hjälp förstås, som barnen i romerbyarna av FCE i Margitha. 


Jag minns känslan, när jag själv var så där 8-9 år. S-o-m-m-a-r-l-o-v, det bästa ordet i världen. 

10 veckor kändes som en evighet, men på ett BRA sätt. 

Min pappa är ju lärare, så samma helg som vi fick sommarlov, så åkte vi i en överlastad bil till vårt torp utanför Nybro, där vi stannade HELA sommaren. Vi åkte inte hem förrän söndagen innan vi skulle börja skolan igen.


Torpet låg mitt ute i skogen, utan el och vatten. Det var det bästa vi visste att leva och bo där, jag och min syrra för det mesta ensamma med pappa. 

Mamma som jobbade som kanslist på en skola, hade bara 4 veckors semester, resten av veckorna åkte hon emellan och kom dit på helgerna. Det var tider det.


I år ska jag bara ha tre veckors semester och Anders ska ha 4. Eftersom det är Corona så har vi inte bestämt vad vi ska göra alls än. Vår dotter i Göteborg väntar barn i mitten på sommaren. Så, så fort vi får, kommer vi väl åka dit för att träffa vårt nya barnbarn. Vad vi längtar tills dess!


Sen ska vi vara några dagar i svärmor och svärfars stuga vid havet. Riktigt när vet vi inte. Vi har sagt att vi åker dit när det är sol, så man kan bada. Både Anders och jag gillar att sola och ta ett dopp när det är varmt.


Annars kommer det vara skönt att bara vara hemma i vår egen trädgård. Eftersom vi åker till Rumänien sen i oktober, så är det skönt att bara få vara hemma vid vårt hus och ta det lugnt innan vi börjar packa för avfärd. Vi är snart där. Sommaren går fort och sen börjar förberedelserna. Det kommer vi förstås fortsätta att skriva om här. 


Tack alla som följt oss på vår resa hittills. Nu tar jag lite sommarlov från bloggen och kommer åter i augusti. Håll utkik på facebook och Instagram. Eller gå in och prenumerera här på bloggen så ser Du när vi är tillbaks. Önskar alla följare en fin sommar.!


Ps.. Om en liten granne börjar hänga (väldigt mycket) inne på din tomt, dyka upp vid häcken och vilja prata så KAN  det vara tecken på att barnet har krångel i sin familj. Bjud då på lite fika, lite saft på trappen och va en ”vettig vuxen” som ser barnet. Det kan göra stor skillnad under ett långt sommarlov. Den skillnaden kan vara du, som var den som brydde sig om!


Kommentarer

Populära inlägg