I skuggan av ett krig

Idag är det fredag och då brukar jag lägga upp ett blogginlägg om ”vår resa”. Det har hunnit bli 40 inlägg om hur det är att bo, leva och jobba i Marghita i Rumänien, landet i öst. 

Just nu är vi hemma i Sverige över några dagar. Vi är här för att träffa vårt nya barnbarn Frans, en alldeles underbar liten ny varelse.


Vi har ju vetat sen innan att det finns risk att det blir krig i vårt grannland Ukraina. Men att det skulle bli så snart, redan igår, blev en stor överraskning för oss alla.


Igår var en svart dag. Det gick inte att tänka på annat än på människorna som finns mitt i kriget. 


Under hela dagen igår fick vi sms, meijl och telefonsamtal med frågan ”Hur  blir det nu för Er? Kommer ni åka tillbaka?


Vi har pratat med Barbro och Lars som är kvar i Marghita. Fram till igår har invånarna där inte talat om ”det begynnande kriget” alls. Igår gick president Johannis ut i Rumänsk TV och fördömde Rysslands attack. Han berättade att Rumänien nu förstärker sitt försvar och han sa också att det rumänska folket inte har någon anledning att vara rädda. 


De Rumänska nyheterna är förstås fulla av det som har med kriget att göra och människor som bor nära gränsen har berättat att de hört eko av beskjutningarna. 


Från Marghita är det 114 km till närmaste gränsövergång mot Ukraina. Till östra delen av Ukraina, där de flesta  (värsta) striderna pågår är det 1417 km. 


På svenska nyheter talas det om att Nato har ställt upp militär längst Rumäniens gräns mot Ukraina. 


Vi har beslutat oss för att åka tillbaka som vi tänkt och så får vi se hur det utvecklar sig när vi är där.


Vi har hört att det finns Ukrainare som redan lyckats fly in i Rumänien. Vi vet inte hur förberett landet är på att ta emot flyktingar, men i massmedia har man gjort upprop och det lär  redan finnas privata insatser vid gränserna som hjälper till. 


Var med oss i bön. Vi hoppas att vi får vara till välsignelse i en orolig tid. 


Jag citerar en vän: ”När ord inte finns så får suckar vara böner om fred och frid”


Fortsätt gärna att följa oss här på bloggen och Instagram. Ge gärna en gåva till EFI fadder så vi kan ge det vidare. 

Kommentarer

Populära inlägg