Gungan

Som vi har väntat. I år satt den långt inne. Ända sen jul har det varit kallt både på natten och på dagen. Men så äntligen blev det varmare och under den här veckan har vi kunnat sitta ute och njuta av solens strålar i de pauser vi fått eller mera tagit oss i det arbete som vi står i just nu.  

Det är äntligen vår! Solen gör verkligen nåt speciellt med oss. Det kan man inte komma ifrån. Även våra Ukrainska vänner ser ut att njuta, så gott de kan, av solen de också. Kanske dess strålar kan få deras tankar att skingras för en stund? 


På vår gård har vi en stor gunga. I den får det plats upp mot 3-4 personer på en gång. Just nu, ser man dagligen vuxna och barn gunga i den tillsammans. De ligger sida vid sida i den skålformade gungan och låter solstrålarna värma deras kroppar medan gungan vaggar dem fram och tillbaka.


När dagcentret har rast, så används gungan flitigt av dem. Där finns det en tjej som brukar gunga med stora lurar i öronen. Hon gungar högt och sjunger med i sångerna. Jag vet att hon blir glad och lugn av att gunga. Det har hon själv berättat för mig.


Jag läste nyss om en vetenskaplig studie där man funnit att man kan få bättre minne av att gunga. Sen urminnes tider har man vetat att den vaggande rörelsen fungerar för att få barn att komma till ro. Många äldreboende har  gungstolar där de gamla kan sitta o vagga. Speciellt dementa, oroliga människor blir lugna av att sitta i en gungstol. 


Men att gungning skulle vara bra för minnet? 

I studien jag läste, fick testpersonerna sova i sängar som gungade sakta på natten. Bara efter några nätter rapporterades  att deras sömn blivit bättre. Regelbundet, vid flera tillfällen fick de göra minnestester där resultatet bara blev bättre för varje gång!     

Men om man inte vill minnas då? Om man helst av allt vill glömma det man varit med om, vad för roll spelar den vaggande gungan då?

Jo, sen tidigare vet man att den rörelse som blir när man vaggas eller gungas påverkar det sk vestibulerna sinnet (balansen). Man har sett att de vaggande rörelserna verkar minska stress och ångest. Man har sett att personer med depression har blivit bättre när de har fått gunga som ett barn. 

Därför är det inte konstigt att den stora gungan på vår gård är populär bland både vuxna och barn just nu. 

Normalt hade gungan och de glada barnen varit ett säkert vårtecken. Det är ju alltid lika härligt att höra barn som leker ute i det ljumna vårvädret. 

Men nu är gungan och barnen  ”mer ett tecken på att det är krig”. Här gungar vuxna och barn för att SLIPPA minnas. De vill liksom skaka av sig all ångest och stress som de bär, efter det hemska de upplevt innan de kom hit. 

Ja, just nu struntar vi faktiskt i det vestibulära sinnet. Jag önskar att solen ska värma dem som gungar, och med sina strålar påminna dem om en framtid och ett hopp! Nu vill vi bara ha frid och fred 🌻 Måtte det obarmhärtiga kriget i Ukraina snart få ett slut.






Kommentarer

Populära inlägg