Och när är det påsk?

Påskhälsningarna från Sverige duggar tätt, och jag blir alldeles kluven. Är det långfredag idag, eller är det DET  nästa vecka?

Eftersom Marghita ligger nära Ungern så är det många här likt Sverige som firar påsk denna helgen. Dock firar större delen av Rumänien påsk nästa helg då Rumänien till 80 % är ett ortodoxtroende land. Så vi jobbar idag.


Det är lite klurigt att vara i ett land som firar påsk två helger i rad. I vår organisation finns det de som är lediga idag för att dom är Ungrare, och som kommer att jobba nästa fredag när vi andra firar påsk.


Inför påsken har jag tagit reda på hur man firar här i landet. Jag har förstått att det finns många traditioner och seder här med. En av dem har jag själv lagt märke till, då det hänger mattor på var och vartannat staket utmed husen. Till påsk städar man. Och då menar man verkligen storstädning av husets alla vinklar och vrår. Mattorna, som är många i de rumänska hemmen, bärs ut, piskas och får hänga och lufta i den klara vårluften. Om man har träd mot gatan skall de helst hinnas målas vita upp på halva stammen. Det tycker jag ser lite roligt ut, medan andra tycker att det ser ”städat ut”. Här är det iallafall ett säkert vårtecken, lika mycket som de blommande lökarna i landen.


På Skärtorsdagen fram till påskdagen kan man fortfarande se kvinnor och flickor bära svarta kläder som en symbol för sorg. Skärtorsdagen är en mystisk dag. Förr trodde man att ”de dödas själar” kom tillbaka till jorden just den dagen för att ”fira påsk tillsammans med sina anhöriga”. Man tände stora eldar i byarna utanför stan så att ”de döda själarna” skulle kunde värma sig vid eldarna. Detta ser man fortfarande leva kvar i vissa områden. En annan Skärtorsdagstradition är att både stora och små ska bära NYA kläder till påsk. Så det är fortfarande vanligt att man går ut och köper nya kläder strax innan påsk.


Långfredagen har också sina seder sen förr. Historiskt, speciellt kvinnor är noga med att inte sy, väva, spinna eller tvätta på Långfredagen. Detta för att respektera Långfredagen så man inte utsätts för olycka i framtiden. Det finns områden i Rumänien där man tar sig ett bad på Långfredagen. Det tror man ska skydda mot sjukdomar. Om det regnar på Långfredagen, tror bönderna att det blir ett fruktbart år. Men om det inte regnar, så tror man att det blir dåliga skördar. Man kan tänka sig att Långfredagen är en stilla dag, men på orter där fredagar är marknadsdagar, är Långfredagen den Stora Fredagen för försäljare. 


Precis som i Sverige så innebär påsken mycket mat och stora fester. Men man går också till kyrkan för att bikta sig och få del av det välsignade brödet i nattvarden. Natten till Påskdagen går man ut för att fira uppståndelsen. Då samlas man utanför kyrkorna med ljus i händerna. Det är väldigt stämningsfullt och mäktigt. Det måste jag försöka få,uppleva och se.


Ja, vi får se hur påsken blir det här året. Vi har precis fått mer Ukrainska gäster i gästhuset så vi kommer försöka fira lite påsk med dem. Undrar just när Ukrainare firar påsk?

Kommentarer

Populära inlägg