Vatten

Det börjar bli riktigt varmt här i Rumänien. Runt 25 grader på dagen med riktigt härliga ljumna kvällar. Vi sitter ute så länge vi bara kan och njuter allt vad vi orkar av att det faktiskt är sommar! 

När det är varmt har vi lärt oss att det är viktigt att komma ihåg att dricka så vi inte drabbas av vätskebrist. I vårt hus kan man dricka vattnet, det gör alla och mår bra. Alla utom jag (Camilla) då min hals som är känslig brukar reagera med halsont när jag dricker vatten från brunnar/tappställen som är nya för mig. 


Så jag köper vatten för att slippa problem med halsen. Baksidan med att köpa vatten är att Du lätt glömmer att köpa det. Titt som tätt står jag utan vatten vilket medför att vätskebalansen kommer i obalans med huvudvärk som följd.


Denna erfarenhet har gjort det lättare att förstå hur det är för dem som inte har dricksvatten inomhus. Att sakna vatten helt, blir ett arbete som kan sysselsätta en hel familj. Kanske inte alla på en gång, men iallafall någon i taget. 


Här om dagen besökte vi  romerbosättningen, den där FCE tillsammans med Erikshjälpen har byggt ett hygiencenter där de boende kan komma för att gå på toa, duscha och tvätta. 


För inte alls så länge sen så saknaden man helt vatten i denna byn. De som bor där fick gå till en källa några kilometer bort för att hämta sitt vatten. Eller så gick man till närmaste bonde och köpte sitt vatten på flaska eller i hink.


När FCE kom till byn började kampen med att få kommunen att dela med sig av sitt vatten. Det handlade inte om att borra en brunn, utan om att bli påkopplade på kommunens vattenledning som redan fanns lite längre bort. Det tog ett år för FCE:s representant att ”tjata till sig” vatten till romer-  

bosättningen. Nu har byn en gemensam tappkran dit alla kan gå och hämta drickbart vatten. Vattnet används även till disk och till städ. För duscha och gå på toa, samt tvätta sina kläder gör de ju i det allmänna hygienhuset mitt i byn!


I Bibeln, i psalm 23 står det att ”han för mig till vatten där jag finner ro”


Finns det något mer rofyllt än att sitta vid ett vattendrag och lyssna till vatten som porlar. Lika stressigt känns det säkert när du vet att du måste gå flera kilometer för att hämta vatten till din familj. Det finns något panikartat i att gå runt och känna sig törstig. 


Maria, pedagogen i romerbyns förskola är noga med att lära barnen hygien. När de kommer till skolsalen ska alla tvätta händerna. Innan och efter maten lika så. Alla har en liten namnad vattenflaska som de dricker ur under lektionen. Innan barnen går hem tar de med sig flaskan och sin tandborste ut och står på rad utanför aktivitetshuset och borstar tänderna. Nu när de har vatten blir hygienen så mycket lättare.


Vi har hört att innan ”vattnet kom till byn” så hände det ofta att de romska barnen blev mobbade i skolan. Eftersom de var smutsiga och luktade illa, så ville ingen vara med dom eller ens sitta bredvid dom i skolan. Nu sen vattnet kom så är barnen rena och har nytvättade kläder på sig. ”Tänk vad lite vatten kan betyda” Ja, den som varit törstig och smutsig den vet.

Kommentarer

Populära inlägg