Fika

 Vilken dag, vilken glädje, vilket jubel! Igår fick vi vara med när FCE:s ”Fast- food FIKA” öppnade. Ända sen vi kom hit så har vi kunnat följa hur projektet växt fram. Lokalen där restaurangen ligger var tidigare en del av secondhands butik. Den ”styckades av”, cafédelen fick egen entré, ett kök, lokalerna målades om och rummen fylldes med ny inredning. Gården utanför fick en ansiktslyftning och rymmer nu en liten uteplats med utemöbler, gungor, rutschkana och ett litet hus där våra små gäster kan leka och busa. Ja, jag känner från start att detta tillskott kommer bli en oas (Elim) för människor som bor i Marghita.

Som svensk är det en ära att man valt att kalla FCE:s nya projekt för ”Fast-food FIKA”.  ”Att fika” är djupt rotat i den svenska kulturen. Att stanna upp, ta en paus och dricka något med ätbart tillbehör är verkligen så svenskt. Det finns t om svenska arbetsplatser som har fikapauser på schemat för att ledningen anser att det är av social vikt för de anställda. Dock får en fika paus på jobbet max vara i 10-20 minuter, medan medeltiden på en fika i hemmet ligger på 28 minuter (enligt säkra källor). 


Ordet fika betyder egentligen inget särskilt, men tros komma från ordet kaffi (ett dialektal) där man kastat om ”ka-” och ”-ffi” så det blir till ”fika”. Redan på 1700 talet fikade man, men då var det kaffet som var fikat. Senare blev MÖTET vid fikat och att man åt nåt litet sk fikabröd ihop mera viktigt. Ja, under lång tid la man stor vikt vid tillbehören (ni minns 7 sorters kakor) så som bulle, sockerkaka, chokladboll, några  småkakor samt nåt så smarrigt som tex prinsesstårta!


På FCE:s FIKA har man även valt att servera fast-food så som varma mackor, ”grillboxar” med klyft potatis, god sås, ost och pulled pork/kyckling. Man serverar kaffe, bubbelte och dricka. Varje dag ska det finnas en kaka som kan avnjutas till kaffet. Där kommer vi svenskar göra vårt bästa i att lära personalen baka kärleksmums, chokladbollar och kanske en liten kanelbulle.


Jag har hört berättas hur det gick när bageriet här i FCE skulle baka semlor. Christer från Askeby (som är kung på att baka semlor) var här och undervisade. Semlorna blev jätte fina, men tyvärr ingen succé. Rumänerna gillade inte kombination mandelmassa, (typ) osötad grädde med torr bulle. 


När vi var nyinflyttade så visste jag inte att grädden man köper här är smaksatt med socker. Jag köpte en förpackning och använde i såsen som förstås blev söt.. 

Nu har jag lärt mig att man kan köpa vegetabilisk grädde till såsen. Och om man letar så kan man även hitta ”osötad” grädde som går att vispa när man vill göra en tårta med svensk smak. Det där med smaker är verkligen kulturellt. En kärleksmums och en chokladboll kan väl aldrig vara fel? 


Det viktigaste är dock att vi har fått en ny mötesplats här i FCE. Nu ser jag fram emot alla härliga möten, alla goa stunder med besökare som väljer att komma till oss. Vi önskar att ”FIKA” skall bli en plats där man möts med värme och kärlek. Vi ber att Gud ska välsigna och hjälpa oss att kunna bli den platsen. Elim som redan är och som så länge har fått vara en oas för så många. 









Kommentarer

Populära inlägg