Studiebesök

Igår kunde vi äntligen ge oss ut på lite äventyr. Ända sen vi kom hit så har vi önskat att få åka och besöka andra svenskar som befinner sig i samma område som vi. Först ut blev Andreas Samuelsson (missionär utsänd från SAM) i Timisoara (16 mil från oss) som sen 6 år tillbaka driver Kenosis Design, en verkstad som tillverkar vackra möbler och inredningar i trä. Här arbetar romer och rumäner sida vid sida. Detta är ovanligt då romer i mångas ögon helt saknar värde. Kenosis väljer att se deras potential och tror att de lär av varandra. I Rumänien har Kenosis blivit ett exempel på att det KAN fungera att driva företag där romer och rumäner arbetar tillsammans. Romer som tidigare levde på socialbidrag är nu arbetstagare som bidrar till samhället genom att betala skatt. I stället för att se tiggeri som enda utväg eller lån av pengar som sätter dem i stor skuld, så har de genom sitt arbete i verkstan fått en annan social ställning  än den de hade innan.


Utmärkande för Kenosis Design är att det som produceras tillverkas av trä som har mycket kvisthål och sprickor. Oftast virke som ingen vill ha.Det är något vackert, nästan poetiskt med tanke på vilka som jobbar där. Andreas är specialist på att se potentialen och det vackra i det som är brustet och trasigt. Numera tillverkar de inredningar till både caféer, restauranger och designfirmor. I kontakten med kunderna får Andreas möjligheten att berätta om tron på Jesus och samtidigt lyfta upp romernas situation. 


Ordet Kenosis kommer från Filipperbrevet 2 där ”Jesu sinnelag” beskrivs. Det handlar om att böja sig ner och betjäna så som Jesus gör. Att stötta de människor som vi har runt oss och ge dem plats i våra liv. Att böja sig ner och börja tjäna är en nyckel.


Efter att fått se verkstaden och hälsat på alla duktiga killar som jobbar där så satte vi oss ner och lyssnade till Andreas. Han berättar att han längtar efter att vara med och göra denna världen lite mer så som Gud hade tänkt. Tillsammans med romer och rumäner önskar han kunna bygga ett samhälle som liknar Guds hjärta. När någon blir välsignad så är förhoppningen att den ska få plantera detta vidare till någon i dens närhet. Kenosis ska vara en plats där man är behövd och respekterad. Det handlar inte om att romer ska bli precis som rumäner, men att romerna ska hitta en plats där de får växa, utbilda sig och få chans att blomma i sina gåvor. I den romska kulturen finns det en kreativitet och ett enormt kunnande, som man vill ta vara på, Det gäller att investera i människor för att de ska komma till sin rätt. Andreas menar att här arbetar man för att hemmet, gatan de bor på, skolan, arbetet och kyrkan ska vara livgivande platser, inte platser där man blir marginaliserad och diskriminerad utan platser där man växer. Kenosis handlar inte om att ge den hungrige mat. Det handlar om att investera i generationer och bygga ett bättre samhälle!


Hand i hand med verkstaden satsar man också på de romska barnen. Kenosis har placerat två inredda containrar strax intill romerbosättningen där byns barn får komma efter skolan för att få hjälp med sina läxor. Det är samma tanke som vi har i FCE:s after school. Om barnen får hjälp med skolan så kommer de lättare in i samhället. 


Påväg hem igen passerar vi en bank inne i centrum. I deras skyltfönster sitter en stor bild på Andreas (!) med texten; ”Han är den som på ett himmelskt sätt förvandlar trä till konst och ger hopp till samhället”. Vi känner oss stolta. Att det finns en svensk i ”vårt område”som får vara med och göra sån skillnad. Besöket hos Andreas har gjort stort intryck på oss. Nu ser vi fram emot nästa besök efter sommaren.









 

Kommentarer

Populära inlägg