Besök

I tisdags hämtade vi våra svenska vänner vid tåget i Debrecen. Det är våra första besökare sen vi kom hit i oktober för 8.5 månader sen. 


Det är en sån glädje att få visa platsen som vi lärt oss att älska. Att få presentera dem för våra vänner, jobbkompisar och alla andra man möter här på FCE. 


Landskapet mellan Debrecen och Marghita är så vackert just nu. Man kör mellan åker efter åker med böljande solrosor. Det är som att befinna sig mitt i ett hav som är alldeles gult. 


Det första vi gjorde när våra vänner kom till FCE var att introducera dem i allt som vi har här: Kök, bageri, depå, dagcenter, allaktivitetshallen ”the Club”, office, secondhand, våra två ”Ukraina boende” samt vårt fina växthus. Det slår mig när vi går runt och visar; vilken välsignelse att få förvalta allt detta. Vilken fantastiskt fin organisation FCE är!


Under dagarna har våra vänner fått ”följa med oss på jobbet”. Men ibland har de ”fått ta hand om sig själva en stund”. 

Min väninna som är sjuksköterska har tillsammans med mig plockat ihop en ”sjukvårdsbox” till vardera ”ukrainahus”. Det är viktigt att de har förband och lite mediciner de kan sköta själva vid behov. 

Mannen som besöker oss är väldigt händig. Tillsammans med Anders så har de fixat lite av det som fått ”stå tillbaka” under månader då vi fått prioritera ”Ukraina” istället. 

Nu börjar det märkas att vi inte haft volontärer här på ett tag.


I torsdags förmiddag besökte vi romerbosättningen och vår socialarbetare som jobbar där visade oss anläggningen med hygiencenter och aktivitetshus. Vi fick även se det fina växthuset som de har där. Det fullkomligt dignar av grödor som frodats i värmen som vi haft här ett tag. Man blir verkligen stolt över vad FCE har gjort där på bara några år.


Idag ska vi ta bilen och visa våra gäster omgivningar utanför Marghita. Det är så vackert att ta sig ”upp i bergen” runt Shintio. Där ska vi besöka Huta Slavia, en slags hembygdsgård som visar hur man hade det ”förr i tiden här”. Sen ska vi åka ner i ”Svarta skogen”, en helt fantastisk väg som slingrar sig  bland små vattenfall i en underbar skog med skira bokträd. Där finns en plats nära ett vattendrag som rumäner stannar vid för att vilandes på filtar inta sin pic-nic mat.


Denna lilla tripp ser vi fram emot idag. Vi ser också fram emot vår semester i Sverige som börjar om bara några dagar. På tisdag, om 4 dagar lyfter vi mot Sverige och kommer ha 6 veckors semester där. Våra vänner åker hem med samma flight. Det ska bli trevligt att resa ihop.


Jag vet inte var du som läser vår blogg befinner dig just nu? Ni är fortfarande runt 700 personer som läser bloggen varje månad, så troligt finner ni ”vår resa” intressant. 


Vi kommer ta en paus från bloggen nu när vi är hemma. Men följ oss gärna på vårt konto ”camillaoanders” på Instagram där vi kommer visa små glimtar från semestern lite då och då.


I slutet av Augusti är vi tillbaka igen. Då kommer vi säkert ha mycket nytt att berätta. 


Ha nu en fin sommar allihop! Glöm inte att ”låta dagen fånga dej” det är alltid mitt måtto på semestern 🍃

Kommentarer

Populära inlägg