Siffror

För ett år sen vid den här tiden hade vi besök av den svenske konsuln (som bor i Cluj). Under besöket fick han se projekten tillsammans med Anders och Lars. Vid lunch ställde han en väldigt bra fråga; ”Hur många människor betjänar ni på en vecka?”  Vi hade inget snabbt svar men vi gjorde en uppskattning som fick oss att haja till!

Är det möjligt att SÅ många personer berörs av FCE på en vecka?

Nu i veckan kom årets första Nyhetsbrev (har du det inte så finns det på EFI-fadders hemsida). Där presenteras siffror som man verkligen blir glad av att läsa! Jag väljer att publicera dem här, så du ska få dej en uppfattning om HUR många FCE faktiskt berör PER DAG och inte per vecka eller år: 

”I en romerbosättning där vi tillsammans med Erikshjälpen har byggt ett hygiencenter bor det ca 120 personer. Där finns också ett aktivitetshus med förskola som just nu har tolv barn inskrivna (men det kommer fler än så till samlingarna). Till en nystartad kvinnogrupp kommer det sju kvinnor som lär sig laga mat. Till After School kommer 48 barn. Särskolan med kommun och skolmyndighet som partners har 54 elever. Varje dag erbjuder FCE skolskjuts till drygt 72 barn (tolv av dem får busskort för att de bor längre bort). Projektet ”Hjälp till fattiga familjer” innefattar 110 personer. Byggnader, som FCE äger i byar utanför stan har under de senaste åren hyrts ut (till ett bra pris) för att hjälpa hemlösa. Där bor för närvarande ca 40 personer. I ett boenden med dygnet-runt-omsorg bor 13 unga människor. Till Dagcentret kommer 16 unga vuxna med funktionshinder. FCE har 55 anställda (några av dem jobbar deltid). Man har inte någon statistik på hur många kunder som passerar secondhand och Fast food fika. Men uppskattningsvis (enl Anders) kan det vara runt 50 kunder per dag”. Sammanlagt blir detta ca 420 personer per dag som kommer i kontakt med FCE!

Till dessa siffror (antal personer) kan man också nämna några ”roliga siffror” som bl a handlar om FCE:s bageri och kök. Därifrån levereras varje dag 30 portioner soppa, 110 portioner huvudrätt, 100 limpor och 50 frallor! Till julen - 22 delade FCE ut 1 525 julklappar till fattiga familjer, After-schools familjer och andra, framförallt barn som vi har kontakt med i vår organisation” 

Man blir imponerad!

Dock får vi inte glömma att det är individen som är viktig. Det handlar sällan om kvantitet när vi samtalar, utvärderar eller planerar i FCE. Vi pratar om människor. Inte antal. Men vi förstår att statistik och siffror är viktiga att presentera för våra gåvogivare så de ska förstå - vilken skillnad en gåva verkligen gör.


På tal om siffror så var jag och Anders och besökte en av våra ”unga kompisar” som bor på ett skyddat boende. Vår vän ville visa sitt rum för oss. Det var verkligen fint! 


På en hylla i rummet låg det en hög med servetter och några sifferballonger redo inför hens födelsedag. Vi skämtade om - att om man ändrar plats på sifferballongerna så blir summan lika mycket som Anders är gammal. Om man sen vänder på en av siffrorna så blir summan lika mycket som jag (Camilla) är. Vi skrattade åt hur lätt man kan ändra på en summa bara genom att byta plats på siffrorna.  


Inom FCE har varje siffra (läs person) sin egen givna plats. I texten här ovan är siffrorna i statistiken just lika med enskilda personer. Var och en med ett stort värde och så kommer det alltid att vara.




Kommentarer

Populära inlägg