Nära

Jag tittade på ett TV program härom dagen som handlade om ett par som köpt ett sommarhus på en ö i Göteborgs skärgård. Där låg husen så nära varann så de knappt kunde komma fram med byggmaterialet mellan husen. Så nära varandra så de knappt kunde plantera ett träd. 

Nära skjuter ingen hare” är ju ett påstående som inte alls har med ”detta nära” att göra. Nära är det dock tills våra svenska volontärer kommer hit på besök. De kommer på måndag. Det bara fyra dagar till dess. Nära.

Så idag har vi städat klart alla rum i gästhuset. Vi har bäddat, pyntat och donat. Det känns lite konstigt att gå runt ”och styra” i huset igen efter 10 månader med Ukrainska gäster i huset här. 

För tre veckor sen åkte ”den sista Ukrainska mamman” ihop med sitt barn tillbaks till krigets Ukraina. När jag rör mig i gästhuset så känns det som det vibrerar av alla känslor som funnits här under så lång tid. Det känns som att Gästhusets själ också har känt av separationen efter det senaste årets öppenhet.


Men alla ukrainare har inte åkt tillbaka. 

Vi har fortfarande Ukrainare som bor i ett annat hus på gården. De är inte redo att åka hem. Och vem skulle vara det när det pågår ett krig där hemma. Det passar dem bra att bo nära. Vi har ju bara 12 mil till Ukrainska gränsen. Nära för dem när det är dags att åka hem. 


”De sitter med huvuden nära, i en soffa i Romerbyn”. Två små syskon i en skara av sex. De beundrar det senaste tillskottet av barn i familjen som är väldigt nära i åldern till dessa två små. Det lilla barnet är bara några dagar gammalt och skall ”skattskrivas” idag. Jag och min kollega skall ta med mor o far och det lilla barnet i vår bil in till stan. Barnet är fött här i 

byn och då har man en vecka på sig att ta med sig sin bäbis till kommunhuset för att få ett födelsenummer och ”day of birth”. 

Den lilla är lindad hårt i en filt så händer och fötter ligger fast mot kroppen innanför ”paketet”. Det är så varmt i rummet. Familjen är totalt 10 stycken som bor tillsammans i detta lilla rum.


Livet är orättvist, tänker jag. Men ser på familjen att de är lyckliga och glada. De känner sig rika med alla sina barn. Och jag vet. Ikväll ska de alla krypa ihop på golvet, nära för att inte frysa i kylan. 


Tänk att nära kan betyda så många olika saker. Ja, nu är det nära tills volontärerna kommer hit och det ser vi mycket, mycket fram emot just nu!

Kommentarer

Populära inlägg