Primăvara

Primãvara/våren kom av sig. Under en vecka exploderade den i all sin prakt. De vita och rosa körsbärsträden blommade i kapp med magnolian som sprack ut i en symfoni av rosa och vita blommor. Tulpaner kom upp som raketer ur jorden och vi hade fullt sjå att hänga med. 

Men så blev det kyligare igen och det kom t om snö som låg kvar i flera dagar. Varför blir man alltid så förvånad och ledsen över dessa väderomslag? De händer ju typ varenda år.


Här i Rumänien firas våren rejält. Det börjar den 1 mars med alla dessa “mărțișorer” som sätts på (framförallt kvinnans) rockslag och blus. Enligt gammal tradition ska en mărtișor bäras från den första nymånen i mars till nästa viktiga helgdag. Eller så bär man den tills de första träden blommar, beroende på i vilket område man bor i Rumänien. Ordet mărțișor betyder ”lilla mars”. Den lilla broschen bärs som en symbol på att våren är här!


Jag har fått en väldigt vacker mărțișor av en jobbarkompis, som syr och tillverkar hembygdskläder. Det är en röd broderad blomma som sitter på en hård pappskiva med nål så den kan fästas på tröjan. Ett litet röd/vitt band sitter fäst i mărțișoren. Det är en viktig detalj för att historiskt påminna om en sägen om blod på snö.


Sägnen handlar om en drake och en flicka. ”Det sägs att en kväll när solen gick ner i byn Hora, så såg solen ut som en vacker jungfru. Det ville sig inte bättre än att en drake kidnappade denna unga jungfru och satte henne inom lås och bom i en fängelsehåla. I samma ögonblick slutade fåglarna att sjunga och hela naturen stod plötsligt stilla. En modig ung man bestämde sig för att befria solen från draken så att allt skulle kunna gå tillbaka till det normala igen. Efter strider som varade i flera dagar vann tillslut den unga mannen kampen mot draken och solen kunde komma ut ur fångenskapen och bli fri! Tyvärr fick den unga mannen skador under striden och hans blod rann tjockt och rött ut på den vita snön. Det finns fortfarande de som tror på denna historia. Att de röd/vita trådarna på mărțișoren vill påminna om striden - då den unga mannen fick lida med blodstänk på snön för att befria solen igen”.


En annan, mer modern syn på de röd/vita små banden är att de flätar samman sommar och vinter. De tros representera ”funia anului” - som betyder ”årets rep”. Hänget (hur själva blomman ser ut)  i mărțișoren var förr ett bevis på bärarens förmögenhet och rikedom. Endel tror fortfarande att hänget hjälper bäraren att få god hälsa och skönhet.


I år vill jag nästan tro att en drake har kidnappat våren. Det spelar ingen roll hur många mărțișorer vi bär. Våren vill inte riktigt ”komma ut”. Kanske får det bli jag som letar upp solen och befriar den från draken i år. Det kan väl inte vara vara så svårt för en svensk som växt upp med Idas sommarvisa; enligt lilla Ida så är det enkelt. ”Bara att göra det somrigt”(ta fram trädgårdsmöblerna) för då kommer blommorna snart! 


Kommentarer

Populära inlägg