Storken

Storken har landat! Igår eftermiddags kom han, en liten pojke, vårt 4:e barnbarn! Ännu ett under har skett; och ett litet barn har fått se dagens ljus. Du är så älskad och väntad, du söta lilla gossebarn!

Tänk, förr i tiden trodde man att bäbisar kom med storken. På 1800-talet var det inte tillåtet att tala om sex och samlevnad, så man lurade i sina barn att storken hittade bäbisar ute i naturen, som de tog i nacken och flög hem med till människornas hus. Det är därifrån begreppet ”storkbett” kommer, som man kallar det lilla röda märke som endel barn har i nacken när de föds.  


Här i Rumänien är snart alla storkbon ute på landsbygden ”fulla med stork” igen. Det är fascinerande att det troligen är samma storkpar som år efter år återkommer till samma bo. 

På landsbygden utanför Marghita, så kan det finnas 2-3 bon i varje by. Det blir en liten attraktion att titta på stork när man är ute och kör mellan byarna. 


Jag var tvungen att googla på stork för att få veta mer om detta ståtliga, märkliga djur. Det är vita storkar som vi har här i våra trakter. Jag har läst att just den sorten häckar i Europa, norra Afrika och västra Asien. I skandinavien häckar den numera bara i Danmark och Skåne.  Det är säkert därför det känns så nytt för mig för i Småland ser man aldrig några storkar. 


De flesta storkar lever i livslånga par som oftast hållit ihop sen de var 3-4 år gamla. Tillsammans bygger de plattformliknande bon på t ex skorstenar och lyktstolpar. Eftersom storkarna vanligtvis återkommer varje år till samma boplats så bygger de på boet hela tiden. Tillslut kan ett bo väga upp emot 1000 kilogram. 

Honan lägger ofta 3-4 ägg som paret hjälps åt att ruva. De tar sedan hand om ungarna tillsammans. Inom 58-64 dagar är ungarna färdiga att flyga ur boet. En stork kan bli upp emot 25 år gammal.

Storkarna är flyttfåglar som innan de ”flyttar vidare” samlas i flock. De förflyttar sig genom att glida på varma uppåtvindar, vilket gör att de helst flyger över land. Storkarna som häckar här i Europa lämnar Afrika i februari och anländer till oss i början av april. De flyger tillbaka till Afrika igen i mitten av Augusti. 

Det ser så roligt ut när boen uppe på lyktstolparna ”är fulla med huvuden”; stora flygfärdiga storkar som snart ska ge sig iväg. Under en livstid flyger storken cirka 385 000 kilometer. Det är lika långt som det är till månen.

Storken har alltid varit förknippad med sägner och myter. Bl a sägs det att dess högtidliga gång tros bero på att storken från början varit en präst. Orsaken till förvandlingen var att prästen missbrukat sitt ämbete och fick då som straff att förvandlas till en fågel utan tunga. För storken kan inte sjunga utan ”klapprar” endast med näbben när den vill låta. Storken har sen 1700 talets setts som en symbol för lycka och välgång. Precis det som vi önskar vårt nyfödda lilla barnbarn! Fina lilla gossebarn. Tänk att du äntligen är här 💙 




Kommentarer

Populära inlägg