Hel o ren

Han är så fin i sin nya  gymnastik overall. Den är mörkblå med cerise revär. Han har dragit dragkedjans ”löpare” ända upp så att den hänger och dinglar precis under hakan. Det ser lite varmt ut då det är 28 grader ute idag, men han är så fin. 

Pojken är 6 år och har precis börjat i skolan. Han är ny på after-school men så vetgirig. Han vill så gärna lära sig allt.  


Idag hörde han när en av pedagogerna sa till några av de andra pojkarna ”att de skulle gå och duscha”. Man erbjuder alla elever på after-school att duscha minst två gånger i veckan. Ingen av barnen har dusch hemma. 


”Duscha” säger den 6 åriga lilla  pojken. ”Vad är det?” 

- ”Man blir blöt, och använder tvål så man blir ren” förklarar en av de andra pojkarna. ”Blöt” säger pojken. “Det blir jag när jag badar i Barcău river”. Rinnande vatten är inget man har hemma i byn där han bor,  så han refererar till ”floden” där han blivit blöt när han badat där med sina syskon. Han har aldrig sett en dusch och har aldrig någonsin badat i ett badkar. Han förstod inte termen ”att duscha” helt enkelt.  


Det är gott att veta att denna lilla pojke kommer att få hjälp och stöd ”hos oss” (FCE) så han kan växa psykiskt, mentalt och intellektuellt. I vårt projekt; after-school finns det så många bra pedagoger! De jobbar nära barnen då det bara är 6-8 barn i varje grupp. Barnen sitter i små rum med en egen pedagog som hjälper dem att förstå vad de läser och lär dem att räkna. Då och då får de rast och kan busa av sig ute på gården. 


Det är ute på gården som jag träffar den lilla pojken. Han som aldrig har duschat men som ser så ren och fin ut ändå. 


Jag har varit med om att de ringer från skolan och ber oss att hämta hem barn som inte är hela och rena. Då har jag fått åka och köpa nya kläder som barnen sedan BARA får ha när de ska till skolan och inte vid lek i byn. 


Vad livet är orättvist. Du väljer inte i vilken familj eller i vilken kultur du ska födas in i.  Inte ens Sveriges kung har valt att födas till kung. Det var bara något som han blev. 


Jag har just tittat på SVT:s serie om ”kungen 50 år på tronen”. Han har inte alltid haft det lätt. Men heller inte lika svårt som de här romska barnen har det..


Kungens valspråk blev ”För Sverige i tiden” - vad skulle den lilla killen i gympa dressen ha valt för valspråk om han varit kung? 


Kanske ”Skolan framför allt”. För de här barnen är utbildning A o O. Det är nyckeln till att bli integrerad i samhället här. För har du utbildning, bara då kan du få jobb. Har du jobb, får du pengar och har du pengar så kan du ihop med din familj resa dig ur misären och kanske hyra ett boende i stan. Du kan ta dej bort från fattigdom och bli en del av samhället här! 


Du kommer kanske inte bo i ett slott, men inte heller i en koja. Jag har sett hur romer lyckats att förändra sina och sin familjs liv. Det är det som gör att vi fortsätter kämpa för romernas plats i samhället. För barnens skull! 

Kommentarer

Populära inlägg