Klyftan

För några veckor sedan läste jag en artikel i GP med rubriken ”Rumänien har blivit rikare men klyftorna är enorma”. Väldigt intressant att en svensk tidning skriver om Rumänien idag. 

Författaren skriver ”att sedan Rumänien kom med i EU 2007 så har levnadsstandarden blivit högre för vissa, medan andra inte alls fått chansen att hänga med på den ekonomiska resan. Snittlönen i Rumänien är fortfarande den lägsta i EU och diskrimineringen av romer är ett av landets största problem”. 


Detta känner vi så väl igen. Marghita, där vi bor, ligger i en av Rumäniens fattigaste delar.  Klyftorna mellan stad och landsbygd är stora. T ex i Cluj, en storstad som ligger tre timmar öster ut från oss, där kan de som tjänar bra få ut upp emot 2000 Euro per månad efter skatt. Medan de som tjänar bra i vår del av landet kan få ut 1000 euro i månaden efter skatt. 


Artikelförfattaren förklarar ”att det är den höga tillväxttakten som drivit på så att sysselsättningen förflyttats från att tidigare varit jordbruk tills nu mera avancerad teknisk tillverkningsindustri”. 


Innan Rumänien kom med i EU hade landet en BNP på 4 350 euro per capita. Nu 22 år senare (2022) är landets BNP uppe i 10 110 euro per capita. Så medlemskapet i EU har inneburit en viss ekonomisk tillväxt, en förbättrad infrastruktur samt även till viss del en förbättrad social tillväxt. Men bara för vissa delar av Rumänien.


Vi som ser på landet med andra ögon än de som är födda här kan ibland undra hur det kom sig att landet fick komma med i EU? För tyvärr så kämpar Rumänien  fortfarande (30 år efter kommunismens fall) med problem som korruption. I artikeln som jag refererar till så står det ”att alldeles nyss rapporterades det om en ung rumänsk kvinna som dött efter att hon inte betalat de pengar läkaren krävde för att ge henne den vård hon behövde. Till detta kommer den omfattande diskrimineringen av romer”. Den ser vi med egna ögon varje dag. 


Exakt hur många romer som bor i Rumänien är oklart. Troligtvis finns det någonstans mellan 1,5 milj och 3 milj romer i landet. En EU-rapport (enkät med romer i flera länder från 2022)  visar att 78 procent av landets romer löper risk att hamna i fattigdom. För befolkningen i helhet är motsvarande siffra 23 procent. Vidare står det i artikeln ”att när Rumänien kom med i EU så krävde EU att romernas situation skulle förbättras och landet fick pengar som var tänkta att användas just till detta”. 


I FCE jobbar vi för att hjälpa romer att integreras i samhället. Det gör vi genom att hjälpa barnen till skolan. Utbildning är nyckel till en förändrad livssituation. Utbildning ger jobb, jobb ger pengar, pengar som kan användas till ett förändrat boende - ett förändrat liv.


Men detta verkar inte vara helt självklart för de som styr landet. Vi ser att man hellre verkar vilja investera i bygge av hus, vägar, ja sådant som ger snabba synliga resultat. För skulle man satsa mer på utbildning så skulle man inte se resultaten så snabbt…

Där tänker vi så olika. FCE anser att detta är värt att vänta på; Vi tänker ”att den som väntar på någonting gott, väntar aldrig för länge”. 


För vi vet att en dag så kommer det ”att glimma till”. De barn som fått möjlighet att studera, som fått en utbildning, de kommer som vuxen få ett jobb! 


Vi måste hjälpa de utsatta att drömma. När någon får ”möjlighet att drömma” så tänds dennes framtidstro. Framtidstro är A o O för att överleva! 


Stort TACK till dej som är med och ger en regelbunden gåva till EFI fadder. Tillsammans är vi med och reser upp ett folk! 





Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg