Juleljus

Det här året startade julen tidigt för mig. Jag tror att jag började spela julmusik redan för 3 veckor sen. Tidigt i november. Och jag var tydligen inte ensam. På radio hörde jag att många faktiskt börjat tidigt i år, troligen pga den oro vi har över världen. När det är oroligt omkring oss, så söker vi oss till trygghet. Julen är mjuk och varm. Precis vad vi behöver just nu! 

Därför känns det inte alls konstigt att stå i en depå 24/7 och packa hundratals julklappar som sedan skall delas ut till barn och ungdomar redan 6/12. Då är det nämligen ”lillajulafton” - Sankt Nicolaus day här. Det innebär att alla barn i våra projekt förväntar sig att få en present. Enligt tradition så kommer st Nicolaus till barnen på natten och lägger ett paket på golvet innanför dörren på deras hus. 


Ja, 6/12 firas verkligen stort här. Ett exempel är våra nu vuxna ”flickor”, som bor på FCE:s stödboende. De har laddat i flera veckor och pratar om det paket/ ”cadou” de ska få den 6/12. Barnen på Afterschool, särskolan och på för- skolan får sina paket i skolan. Man kan aldrig 

fira för mycket. Barn som aldrig får något är tacksamma att ge! 


Du kanske är en av alla som har skickat hit paket till oss? Flera svenska kyrkor har som tradition att samla in julklappar som vi sedan får den äran att ge vidare. Det är verkligen en upplevelse att ta emot jul-bilen med alla paket. 

Så mycket kärlek <3


I helgen fick vi för oss att erbjuda unga vuxna (i våra verksamheter) att få åka till Julmarknaden i Oradea. Där är det makalöst vackert med massor av alla ljus och dekorationer. Många ville åka med, så det blev att dela upp oss på två dagar. Vår minibuss rymmer 8 totalt. 


Det blev en mysig utflykt som uppskattades av alla. Eftersom det fortfarande var ljust när vi kom fram till Oradea så började vi med mat på gyllene gåsen. Det är stort att få äta där när man kommer från lilla Marghita där utbudet inte är så stort. 


Alla tog en liten burgare, pommes och en dricka till det. När vi satt där började det att mörkna. ”Titta” sa plötsligt en av tjejerna. ”Titta, vilka stora röda/gröna lampor/julkulor de har satt i granen utanför här”. ”Frumos/Vackert” sa alla innan vi upptäckte att det var trafik- ljuset från vägkorsningen som lyste genom granen! Vad vi skrattade. Det var förlösande att se ungdomarnas glädje och tacksamhet.


Vi njöt av storstadens påkostade juleljus. Det var allt ifrån isbjörnar som glittrade, girlanger och granar till julkrubba i verklig storlek. Vackra hus inslagna i ”glittriga papper” med röda band. Julmusiken skvalade över city där vi sakta gick och insöp det vi såg. Imorgon blir det repris med andra som vill följa med. Det är sån glädje att få vara med och glädja andra. Man blir alldeles varm i hjärtat.




Kommentarer

Populära inlägg