Minnen

Tänk nu går vi raskt mot sommar med en massa utflykter och läger. Då ska vi få vara med och skapa fina minnen för barn och unga som annars lever i krångel och utanförskap.   

Finns det något härligare än att mitt i vintern få tänka tillbaks på sommarminnen? Minnen som man får bära med sig hela sitt liv.

Det kan kännas banalt, men barndomsminnen kan enligt forskare skapa en stadig grund för resten av livet. Därför är det viktigt vad vi erbjuder barn och unga för upplevelser här. 


Under våren har barnen på Afterschool fått ett pingisbord. Vi skrev och frågade på Instagram om det fanns några som ville vara med och sponsra? 

Från början tänkte vi bara köpa några rack och bollar men fick ihop så mycket pengar, så det räckte till ett helt nytt pingisbord! Stort tack till alla Er som var med och skänkte pengar till detta! 


Det nya pingisbordet är SÅ bra. Alla kan vara med, och oftast spelar barnen rundpingis - många tillsammans på en gång! Jag har själv fina minnen som sitter ihop med det pingisbord som vi hade hemma i vår källare. Vår familj spelade ofta mot varandra och när det kom kompisar så utmanade vi gärna våra vänner i just rundpingis där. Vi hade sällan racket så det räckte till alla, men vi tog fram böcker som vi spelade med och det gick lika bra det!


Tänk om ni kunde höra de glada skratten från barnen i Afterschool när de spelar. Vi älskar att se barnen så glada! 


Glada var också förskolebarnen när de fick åka in till stan för att köpa glass. Det har öppnat ett nytt utomhuscafé i Marghitas centrum.  

Väl där fick ett barn se att de serverar varm choklad. Trots att det var runt 25 gr varmt ute (det var ju därför vi skulle äta glass) så valde alla barn att dricka just varm choklad istället! Å vad de njöt när de drack den varma söta drycken. De struntade blankt i att det inte svalkade för det var ju så himmelskt gott med choklad! 


Ja, nu räknar vi ner dagarna tills skolan slutar och det blir sommarlov. Då kommer vi (under 6 veckor i juni/juli) ordna läger för alla barn, ett projekt i taget, i FCE:s sommargård. 


Vi gör oftast inte så märkvärdiga saker där. Vi bara leker, äter gott och så får de ”sova över”.  Tänk att få sova i en egen säng med rena lakan, i rum som har toaletter och dusch, vilket ingen av dem har hemma. 

Där finns det vettiga vuxna, ledare, som ser och bryr sig om. Varje liten unge blir sedd och får veta att de är värdefulla och älskade som dom är! 


Fina sommarminnen skapas. Samtidigt kan det som vuxen kännas skrämmande när man tänker på ”att det barnen får uppleva nu” faktiskt är det som kommer forma deras barndom. Vi som jobbar med barn som har det krångligt måste se det som ett privilegium att faktiskt få vara med och ge dem fina upplevelser som de kan minnas och referera till när de blir stora och tänker tillbaks på sina barndoms somrar”. Att det mitt i det svåra får ”glimma till”. 


Vi kan bara hoppas att det lilla vi gör får vara med och lägga en grund för varma minnen som de kan ta fram dagar då livet inte riktigt är på topp. 


Jag minns med ens att jag måste skynda vidare. Jag har ett möte med en av våra unga vuxna som just blivit mamma. Det är så fint att se hur mån hon är om sitt barn. Där ser man vad det betyder att ha vettiga vuxna runt sig när man växer upp. Jag blir varm i hjärtat vid tanken. 


Kommentarer

Populära inlägg