Hänt i veckan

Vi sitter vid köksbordet och äter lunch. Vi skrattar lite över vad vi faktiskt har på våra tallrikar. Mer o mer äter vi rumänska rätter och tycker om att äta som de gör här. Det finns så mycket som är gott. Men idag har vi mixat vilt. Det är ”leftovers”, en favorit då mat som ätits tidigare i veckan dyker upp igen. Idag är det en rumänsk liten koldolmar som heter Sarmale tillsammans med en ”inbakad” pannkaka (med potatis i) som heter placintă. Dessa två rätter binds ihop med en klick smătana. Tänker att det ändå borde passa då båda rätterna alltid äts tillsammans med just det. Bredvid detta en krämig vitkålssallad blandad med grönlök (det gröna på salladslöken). Riktigt gott tycker vi båda två!

Numera pratar vi mycket om framtiden. Hur kommer nästa period att se ut här? 

I oktober har vi varit här i tre år. Galet. Redan tre år i Rumänien. Den sista december går vårt första kontrakt ut, så snart skall det bestämmas ”hur nästa period” ska se ut. 


Det utvärderas och funderas. Vi vänder och vrider på allt. Vi är tacksamma över att få jobba i en organisation som aldrig någonsin står stilla. 


Sen allra första stund, för 33 år sen då allt startade, så har FCE ändrat sin organisation efter hur behoven är just nu. När Lars o Co (våren 1990) såg hur barnen hade det här på sjukhusen, så tog de sig in för att kunna hjälpa till. Ett hus ställdes iordning i närheten dit man tog barnen innan de kunde få komma vidare till barnhem som ”växte fram” i takt med behoven. Sedan förberedde man nästa steg. Möjligheten att ge barnen familjer. Många adopterades bort, de som blev kvar fick bo i familjehem; 6 barn ihop med ett rumänskt par som blev som deras mamma och pappa. När barnen sen blev stora, tonåringar, så fick de bo på transithem för ungdomar. Boenden som man startade med mål att lära de unga att klara sig själva i egna lägenheter längre fram. Idag finns det inga transithem, det finns inga familjehem. Unga vuxna bor numera i egna lägenhet och sköter sig själva. FCE finns kvar för dem om de behöver hjälp och stöd. Det är en ny tid.


Numera arbetar FCE till 80 % med att hjälpa romska familjer att integreras i samhället. Det är skrämmande att vi år 2024 har en sån förnedrande syn på romer i det Rumänska samhället. Att EU tillåter att detta får ske, utan att de gör något åt saken. 


Men FCE har fattat grejen. Vi förstår att om man vill hjälpa romer att integreras så är utbildning A och O. Så varje dag kör våra skolbussar ut till romerbyarna runt om Marghita och hämtar barnen till skolan. Kommunala skolbussen kör inte hit.

Efter skolan får barnen komma till Afterschool där våra pedagoger väntar på att få hjälpa dem med läxan. De får mat, en rolig aktivitet samt vb dusch och nya kläder.  


I FCE:s bageri bakar man varje dag ett bröd till varje barn som de får ta med hem för att äta till frukost dagen efter. ”Är man mätt i magen när man kommer till skolan så klarar man mer”. Det vet alla. 


Som sagt, har du en utbildning (8 årig grundskola) så får du jobb. Har du jobb så får du pengar, har du pengar så har du råd till ett bättre boende. En hel familj påverkas av att en i familjen får jobb!


Jag kan inte låta bli och påminna om FCE:s vision som är: att utrota diskriminering, att skapa rätt för alla till ett värdigt liv, att ge människor skydd och att arbeta för positiv utveckling och social integration i samhället. FCE vill sprida Guds kärlek! Drömmen är att de som fått hjälp, i sin tur ska hjälpa andra.


Så vi står inte still. Vi måste framåt - för alla som vi hjälper här. Idag försöker vi se vad som finns runt nästa hörn. Hur jobbar vi bäst för att hjälpa ännu fler? Det handlar om hjälp till självhjälp. 


Det finns så många fina EFI/FCE vänner överallt. Tack för att ni finns. Tillsammans får vi vara med och göra skillnad. 

Kommentarer

Populära inlägg