En ny sång

Min pappa går ständigt runt och nynnar på en sång. Ofta med texter som passar för det han gör just då med rytmer som får honom att arbeta metodiskt och medvetet. 

Man kan se livet utifrån olika metaforer och en tror jag kan vara musik. Vi människor mår bra av att sjunga och spela, dansa och gunga. Det finns vetenskap som bevisar detta. Inte undra på att sång och musik är ett viktigt nav i den romska kulturen.


Historiskt finns det många kända musiker som har romskt ursprung. Vi som ständigt umgås med romer märker hur viktig musiken är för dem. 


Här i FCE har vi länge funderat på att erbjuda barnen på Afterschool att lära sig att spela instrument. Det finns endel instrument som har skickats ner till Marghita och det är främst gitarr som vi skulle vilja erbjuda dem att lära sig att spela. 


Hittills har vi inte kunnat hitta någon musiklärare. Men så fick vi kontakt med Eugen - en romsk ungersktalande pastor som bor nära Marghita med sin musikaliska familj. Han har ett förflutet i FCE. Som ung romsk kille arbetade han i biltvätten och är sen dess en kär gammal vän till alla i organisationen här. 


Under många år har han varit församlingsbyggare. Han är pastor i en ”livlig” romsk församling en bit bort från oss. Han rör sig i flera romska byar och har även nu kontakt med de boende i den by där FCE har byggt ett hygiencenter. 

Det är så spännande att se hur han bygger relationer med de som bor där. De är ungersktalande och har länge frågat efter en gudstjänst där deras modersmål talas. Så i Maj började Eugen och hans kyrka att ha gudstjänst där. Vilken glädje att se! Den romska kulturen är fylld av sån sång och glädje!


I bibeln (psalm 40) står det ”han la en ny sång i min mun. En lovsång till vår Gud” Det står också ”att han satte mina fötter på en klippa och gjorde mina steg fasta”. Det är ett hopp vi bär inför denna höst. Att vi genom att vara bland de boende i Romerbyn - ska få hjälpa dem att få mera struktur i sina liv. Vi tror att en ny sång håller på att skrivas och den kommer bli fantastiskt fin; en lovsång till vår Gud!


Kommentarer

Populära inlägg