Nu är vi här

Så är vi tillbaks i Marghita efter nästan två månader i Sverige. Det känns som alltid lika bra. Just nu är det ju här vi hör hemma. 

Det märks att våra vänner här har saknat oss. I princip alla på kontoret kom ut och gav oss en kram och salut. Det är roligt att vara så väntad. Nu är vi tillbaks för att på nytt kavla upp ärmarna och jobba ihop!


Ja, i nästan 8 veckor var vi hemma i Sverige. Först 5 veckors semester ihop med familjen och sedan 3 veckors jobb för EFI fadder; vilket innebar besök i 7 församlingar samt i en liten scoutgrupp. Tack till alla som tog emot oss. Det är alltid lika roligt att möta ”de som står bakom oss”. Ni betyder så mycket.


På plats i Marghita får vi gång  på gång påminna varandra om ”att nu är vi här”. Det är så lätt att försöka leva i ”två världar” samtidigt. Rumänien och Sverige, så nära men så långt ifrån varann. 


Just nu är vi inne i ett samtal med vår utsända församling (ledning) där vi försöker hitta hur nästa period ska se ut för oss här. I december går ”vårt kontrakt” ut och efter det börjar nästa period. Samtal pågår.


När vi kom hit, kom vi hit med ett uppdrag. Vi hade en arbetsbeskrivning som EFI/FCE:s hade gjort. OBS! Här får vi påminna oss om att ”vara i mission” är ett sätt att leva <3 

Men i arbetsbeskrivningen fanns en önskan om i vilken riktning vi skulle gå. Där fanns en beskrivning/en dröm om vart man önskar att organisationen ska vara i framtiden. 


Historiskt har EFI/FCE tagit hand om övergivna barn och barn med behov. Det har man gjort genom att på 90-talet bygga barnhem, transithem, familjehem samt hjälpa barn att adopteras till permanenta hem i andra länder.


EFI/FCE har en styrka, och det är att man hela tiden ser till det behov som man har nu! ”Nu är vi här” vad finns det för behov just nu? Därför har organisationen hela tiden förändrats, i takt med behoven. 


När vi kom hit för tre år sen så fanns det bara ett familjehem kvar av alla barnhem som funnits genom tiderna. I familjehemmet bodde det 4 ungdomar som ganska snart kunde flytta till andra boenden.  Så sent som i mars i år stängde FCE sitt sista boende för barn. Nu har vi ett boende kvar och det är ett ”typ LSS- hem”  för nu vuxna kvinnor som har behov av tillsyn dygnet runt. 


Annars jobbar FCE numera till 80 % med att hjälpa romer att integreras i samhället. Det gör vi genom att finnas på plats i stadens största romerby (hygiencenter) genom att erbjuda förskola och Afterschool för romska barn. Vi erbjuder även jobb till vuxna samt arbetsträning i vårt center på plats i bosättningen. FCE driver även dagcenter, särskola samt secondhand, fastfood, bageri och kök. 


Mitt i detta finns vi. Anders och Camilla; två svenskar som Gud satt att tjäna 200 mil från sin familj, barn och barnbarn. Ärligt talat så blir det bara tuffare och tuffare för varje år. Men samtidigt har vi ju fått så mycket hjärta för denna platsen. Vi älskar att få vara med och göra skillnad här. Lite lite varje dag. Ofta två steg fram och ett steg bak. Men ändå. 


Vi ser med spänning fram emot en ny period. Just nu planeras det för fullt i alla projekten. Vi är säkra på att det kommer att hända så mycket bra saker den här hösten! 


Så håll koll på sociala medier där vi delar vardagen, det som är just NU. Här i bloggen kommer jag (Camilla) att dela mina tankar mer sällan men jag ska försöka att skriva var 14:e dag.


Prenumererar du inte på vårt nyhetsbrev så gå in på efifadder.se hemsida och signa upp dig för det! 

Ja, nu är vi här och vi ska njuta av varje dag så mycket vi bara kan!


Kommentarer

Populära inlägg